Η Οπτική Τομογραφία συνοχής – ΟCT είναι μία νέα διαγνωστική μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της δομής του αμφιβληστροειδούς. Από μόνη της ή σε συνδυασμό με τη φλουοραγγειογραφία και την αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, η Οπτική Τομογραφία ΟCT είναι η κύρια μέθοδος διάγνωσης και παρακολούθησης των περισσοτέρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, καθώς και της διερεύνησης του παθογενετικού τους μηχανισμού. Μεγάλης σημασίας είναι η οπτική τομογραφία και στην παρακολούθηση των γλαυκωματικών ασθενών.
Σε ποιες παθήσεις γίνεται η Οπτική Τομογραφία;
Η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς με την οπτική τομογραφία ΟCT παρουσιάζεται ιδιαίτερα σημαντική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Επιπλέον, με την ΟCT είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο τύπος της επαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, να εκτιμηθεί η επίπτωση στον υποκείμενο αμφιβληστροειδή και να διαπιστωθεί το μέγεθος της μεταβολής στη διάρκεια του χρόνου.
Εκτός από τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, η OCT συμβάλλει τα μέγιστα στη μελέτη και παρακολούθηση των ασθενών με γλαύκωμα, καθώς καθιστά δυνατή την περιγραφή της ανατομικής βλάβης του οπτικού νεύρου. Γι’ αυτό, συνιστά ένα σπουδαίο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, τη βαθμονόμηση και εξέλιξή της με την ποσοτική καταγραφή του πάχους της στιβάδας των νευρικών ινών. Η εκτίμηση των γλαυκωματικών βλαβών γίνεται με το συνδυασμό των ευρημάτων της εξέτασης και των δεδομένων της Αυτόματης Περιμετρίας (Οπτικά Πεδία).
MPSII
Με την συσκευή MPS II επιτυγχάνεται η μέτρηση της οπτικής πυκνότητας των χρωστικών της ωχράς κηλίδας και η παρακολούθηση των αλλαγών τους με την πάροδο του χρόνου. Το MPS II είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που επιτρέπει μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση του παγκόσμιου προβλήματος της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος προκαλεί την απώλεια της κεντρικής όρασης του ματιού και μια από τις αιτίες που την προκαλούν είναι η βλαπτική επίδραση του μπλε φωτός υψηλής ενέργειας σε συνδυασμό με την μείωση της προστατευτικής ασπίδας της ωχράς κηλίδας με την πάροδο του χρόνου. Το MPS II μετρά την πυκνότητα της χρωστικής εντός της ωχράς κηλίδας που έχει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του μπλε φωτός.
Η Χρωστική της Ωχράς κηλίδας, είναι μια κίτρινη ελαιώδης ουσία, η οποία αποτελείται από τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.Είναι καθαρά διαιτητικής προέλευσης, με κύριες διατροφικές πηγές τα πράσινα φυλλώδη και κίτρινα λαχανικά και φρούτα (σπανάκι, καλαμπόκι κ.ά.). Τα επίπεδά της στον αμφιβληστροειδή επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, εκτός από τη διατροφή, όπως το κάπνισμα, το χρώμα της ίριδας, το σωματικό λίπος, η ηλιακή έκθεση, η ηλικία και το φύλο.Εμφανίζει δύο βασικές ιδιότητες: απορροφά τα μικρά μήκη κύματος του ορατού φάσματος (400‐500nm, maximum: 465nm) και εξουδετερώνει τα οξειδωτικά προϊόντα του μεταβολισμού του αμφιβληστροειδή, όπως τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Χάρη στην δεύτερη ιδιότητά της κυρίως έχει εμπλακεί στην έρευνα για την παθογένεση και την εξέλιξη της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας.Η μέτρηση αυτών των χρωστικών γίνεται με την χρήση ειδικού μηχανήματος του MPS II που σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις (OCT , φωτογράφηση βυθού του οφθαλμού ,πίνακας amsler ) συμβάλει στην σωστή παρακουλούθηση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος .